Slik gjør du maten din mer klimavennlig

Hvordan maten dyrkes, høstes, bearbeides, transporteres, pakkes og oppbevares påvirker hvor stort karbonavtrykk maten etterlater seg. Avstanden maten fraktes fra den produseres til den står på kjøkkenbordet ditt kalles «food miles», og  denne reisen påvirker klimaendringene avhengig av avstand og valg av transportmiddel. I tillegg påvirkes miljøet av hvordan vi tilbereder maten ,håndterer rester og avfall og hvilken matvarevalg vi tar. Kjøkkenet er derfor en god plass å starte for å redusere matens karbonavtrykk. Under har vi listet opp 11 tips som vi håper kan inspirere.

  • Lag din egen mat fra bunnen
  • Spis mer grønnsaker og mindre kjøtt
  • Kjøp lokale og regionale matvarer
  • Velg årstidenes frukt og grønt
  • Kjøp usprøytede, økologiske og biodynamiske råvarer.
  • Plukk frukt, bær, urter, blader og sopp ute i naturen.
  • Sylt, salt, og tørk årstidenes frukt og grønt så de kan nytes også på vinteren.
  • Dyrk dine egne frukter og grønnsaker
  • Bruk ferske urter om sommeren og tørkede om vinteren
  • Bruk opp matrestene
  • Komposter og resirkuler kjøkkenavfallet.

 

Tips hentet fra Vår mat-naturligvis (IKEA)

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s